page_banner

Вести

Водич за одржување за резервоари со течен азот: Обезбедување безбедност и долговечност

Резервоарите со течен азот се основни уреди за складирање кои се користат во различни индустрии, вклучувајќи истражување, здравствена заштита и преработка на храна.Тие се клучни за складирање на течен азот и наоѓаат широка примена во експериментите на ниски температури, зачувувањето на примероците, медицинските третмани и замрзнувањето храна.Меѓутоа, за да се обезбеди сигурност и доверливост на резервоарите со течен азот, императив е редовно одржување.

Рутинска инспекција на надворешноста

Редовно проверувајте ја надворешноста на резервоарот со течен азот, вклучувајќи ја површината на телото на резервоарот и деловите за поврзување, за знаци на корозија, пукнатини или други оштетувања.Навремено поправете ги или заменете ги оштетените компоненти за да спречите потенцијални протекувања и безбедносни опасности.

Проверете го индикаторот за ниво на течност и манометарот

Резервоарите со течен азот обично се опремени со индикатори за нивото на течноста и мерачи на притисок за следење на статусот на складирање и внатрешниот притисок на резервоарот.Периодично проверувајте ја точноста и правилното функционирање на овие индикатори за да обезбедите точни и сигурни отчитувања, олеснувајќи го навременото откривање на проблемите за корективни мерки.

Чисто тело и приклучоци на резервоарот

Редовното чистење на телото и додатоците на резервоарот е од клучно значење.Акумулираната нечистотија и нечистотии на површината на телото на резервоарот може да влијаат на неговите изолациони перформанси, додека блокадите или корозијата во приклучоците како што се вентилите и фитинзите може да влијаат на ефикасноста на резервоарот.Затоа, редовното чистење и одржување на резервоарите со течен азот може да го продолжи нивниот животен век и да обезбеди оптимални перформанси.

Придржувајте се до Безбедносните оперативни процедури

Кога користите резервоари за течен азот, од суштинско значење е да се придржувате до безбедносните работни процедури, вклучително и носење соодветна лична заштитна опрема, избегнување на продолжено изложување на пареа на азот и спречување на надворешни влијанија врз резервоарот.Дополнително, треба да се спроведуваат редовни безбедносни инспекции и тестирање на притисок за да се обезбеди усогласеност со релевантните стандарди и прописи.

Одржувајте редовно одржување и водење евиденција

Клучно е да се воспостават редовни распореди за одржување и да се води детална евиденција за одржување.Одржувајте евиденција за историјата на одржување, вклучувајќи датуми на поправка, активности за одржување, замена на делови итн. Оваа практика го олеснува навременото откривање и решавање на проблемите и служи како референца за идните задачи за одржување.

Како заклучок, правилното одржување на резервоарите со течен азот е најважно за да се обезбеди нивно безбедно и сигурно работење.Преку рутински инспекции, чистење, одржување и водење евиденција, може да се продолжи животниот век на резервоарите со течен азот, да се зголеми нивната оперативна ефикасност и да се обезбеди безбедност на поврзаните операции.


Време на објавување: Мар-11-2024